Αθώες ψυχές

(Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών)

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και μαζί τους και η αντίληψή μας για τον κόσμο. Η πανδημία Covid-19, ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη και άλλες εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις, που συχνά προκαλούνται από την απληστία και την αδικία, συνεχίζουν να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. 

Πέρα από τη φρίκη των καθημερινών εικόνων των μέσων ενημέρωσης, δίνουμε ελάχιστη προσοχή σε αυτούς που είναι αναμφίβολα οι πιο ευάλωτοι από όλους: τα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά επιβιώνουν σε χώρες που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις ή απειλούνται από αδιάκριτες βίαιες επιθέσεις. Παιδική κακοποίηση, σεξουαλική βία, εργασιακή εκμετάλλευση, απαγωγές, εμπορία ανθρώπων, αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, ακόμη και αναγκαστική στρατολόγηση ως στρατιώτες σε ένοπλες συγκρούσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται παρά μόνο τα πιο αθώα θύματα. 

Σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περίπου 7,5 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται την καταστροφή που προκαλεί η παραφροσύνη και η βαρβαρότητα ενός εγκληματία πολέμου. Εκατοντάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες τραυματίστηκαν και θα φέρουν βαθιά συναισθηματικά τραύματα, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για να μην αναφέρουμε την κατάσταση στα ορφανοτροφεία, τα οικοτροφεία και άλλα ιδρύματα όπου ζουν σχεδόν 100.000 παιδιά, πάνω από το 50% των οποίων έχουν κάποια σωματική ή πνευματική αναπηρία. 

Για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες, η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της ζωής και του μέλλοντος των παιδιών σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της βίας, της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης που υφίστανται καθημερινά. 

Εξ ου και η σημασία της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, της προστασίας της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου και, πάνω απ’ όλα, της δημιουργίας μέσων που θα διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι για όλες τις θηριωδίες θα οδηγούνται στη διεθνή δικαιοσύνη. Ο λόγος είναι απλός: απέναντι στην απόλυτη σκληρότητα, τα κράτη έχουν κοινή υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα της απόλυτης αναλγησίας, χωρίς συζήτηση ή εξαιρέσεις οποιουδήποτε είδους. 

Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε με όλη μας τη δύναμη ότι, πάνω απ’ όλα, πρέπει να επικρατήσει το δικαίωμα κάθε κοριτσιού και αγοριού να ζει σε ένα περιβάλλον προστασίας, ειρήνης, απαλλαγμένο από κάθε μορφή παρενόχλησης, από κάθε είδους βία και μακριά από κάθε είδους πόλεμο. 

Επειδή ο παραλογισμός των ενηλίκων δεν μπορεί ποτέ να σβήσει το χαμόγελο εκείνων που δεν κρύβουν ούτε απληστία ούτε κακία στην καρδιά τους. 

Ας μην τους αφαιρέσει κανείς τη γλύκα τους, το χαρούμενο χαμόγελό τους, το αθώο βλέμμα τους και την αγνότητα της καρδιάς τους. 

Αφήστε τα να είναι αυτό που είναι: κορίτσια και αγόρια. 

Αθώες ψυχές. 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s