Mε το όνομα μιας γυναίκας

(Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας)

Η 8η Μαρτίου είναι εδώ και, για άλλη μια φορά, οι δρόμοι πλημμυρίζουν και πάλι από αιτήματα για πλήρη ισότητα και σεβασμό των πιο βασικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι, παρά τις πολλές προόδους που έχουν σημειωθεί, εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να στερούνται συστηματικά τα πιο βασικά τους δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα.

Στον 21ο αιώνα, καθώς τα μάτια μας παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες, και τα παιδιά τους, είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες μιας ένοπλης σύγκρουσης, η οποία, όπως όλοι οι πόλεμοι που εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεχαστεί, είναι τόσο άδικη όσο και παράλογη. Έτσι, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες πεθαίνουν καθημερινά στις γραμμές του μετώπου, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, μαζί με τις κόρες και τους γιους τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να αντιμετωπίσουν ένα μέλλον τόσο αβέβαιο όσο και έρημο.

Αλλά πέρα από τον πόλεμο και τις ανθρωπιστικές κρίσεις που τον συνοδεύουν, εξακολουθούν να είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται να χάνουν ή να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, να εγκαταλείπουν το σχολείο επειδή τους στερούν την πρόσβαση σε μια εκπαίδευση που θα τις ενδυναμώσει στο μέλλον, ή να υποφέρουν από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Αλλά είναι επίσης οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές επιπτώσεις της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, που αναγκάζονται να αναλαμβάνουν απλήρωτη εργασία που είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους και που συχνά πέφτουν θύματα βίας, εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης απλώς και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες. Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό το συνένοχο βλέμμα κυβερνήσεων και θεσμών όπου, όπως και στους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται ή να έχουν ελάχιστη ή καθόλου ικανότητα λήψης αποφάσεων, φωνή και ψήφο. Αυτή είναι, δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα. Το έτος 2023.

Αρκετά με τα κενά λόγια και τις ομιλίες. Ήρθε η ώρα να δράσουμε, να υψώσουμε ομόφωνα τη φωνή μας και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απαραβίαστη ανθρώπινη αξιοπρέπεια των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τις γυναίκες και τα κορίτσια, με την επένδυση σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για τη ζωή και το μέλλον τους με πλήρη αυτονομία και, φυσικά, με την ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης κάθε μορφής σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε έναν τρομερά πολύπλοκο κόσμο, αλλά πέρα από κάθε αβεβαιότητα ή όποια οικονομική ή κοινωνική κατάσταση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να σταματήσει η πρόοδος για όλες τις γυναίκες και από όλες τις γυναίκες. Ανεξάρτητα από το ποιες είναι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, την καταγωγή τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητά τους (ναι, οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση γι’ αυτό), την κοινωνική τάξη, τις κοινωνικοπολιτισμικές παραδόσεις, την κατάσταση της υγείας, την πολιτική ιδεολογία ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι: ανθρώπινα όντα που γεννιούνται με την ίδια αξιοπρέπεια και τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους στον κόσμο. Χωρίς εξαιρέσεις.

Έτσι, η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών βασίζεται σε μια αποκλειστική θεώρηση που αρνείται τις τεράστιες δυνατότητες, τη δύναμη των ιδεών και την ηγετική ικανότητα των γυναικών, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να είναι παρούσες στη λήψη αποφάσεων. Οι ανισορροπίες πρέπει να διορθωθούν άμεσα, διότι, αν δεν το κάνουμε, θα καθυστερήσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Εάν, όπως αναφέρει η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα», είναι ανήθικο να συνεχίσουμε να αρνούμαστε την πραγματικότητα που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού. Διότι είναι αυτές που είδαν να αμφισβητείται το αναφαίρετο δικαίωμά τους να αντιμετωπίζονται και να γίνονται σεβαστές σε συνθήκες πλήρους ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή και σε όλους τους τόπους.

Γιατί το πεπρωμένο της ανθρωπότητας πρέπει να γραφτεί και με το όνομα μιας γυναίκας.

Και η φωνή τους πρέπει να ακουστεί.

Anuncio publicitario